Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

20230810 AXXES KP 049 O4 A7167

TOMTOM

Al decennialang is TomTom een wereldspeler op vlak van digitale navigatie. Het Nederlandse bedrijf heeft niet alleen eigen gps-toestellen, maar werkt ook samen met grote techbedrijven aan innovatieve projecten. De Overture Maps Foundation bijvoorbeeld, een open map data project dat het samen met Amazon, Meta en Microsoft heeft opgestart. Samen willen ze volledige en nauwkeurige kaartgegevens ontwikkelen die iedereen gratis kan gebruiken.


Voor het project waar wij aan werken worden verschillende databronnen gecombineerd

Toon Willems - Java Consultant
20230810 AXXES KP 036 O4 A7021

Data Cleaning


Op een van die projecten werken drie consultants van Axxes: software engineers Thomas Van Winckel, Toon Willems en Jens Asselman. ‘Voor het project waar wij aan werken worden verschillende databronnen gecombineerd, zowel publieke als private. Het is onze taak om die gegevens op te schonen, zodat ze voldoen aan de TomTom-specificaties.’, zegt Toon.


‘Het gaat onder andere om data over de toegankelijkheid van een weg, de staat waarin die zich bevindt en of je al dan niet moet betalen. We moeten alle gegevens ook standaardiseren en omzetten in een nieuw formaat. Als er nieuwe gegevens binnenkomen, zorgen we er zo snel mogelijk voor dat deze genormaliseerd in het eindproduct terechtkomen’, zegt Thomas. ‘En dat allemaal binnen de tien minuten’, vult Jens aan.


TomTom is een globaal bedrijf, en dat voel je elke dag. Het is fascinerend om te zien hoe een vraag de hele wereld kan rondgaan en binnen de 24 uur wordt opgelost.


Thomas Van Winckel - Java Consultant
20230810 AXXES KP 038 O4 A7040

Global teaming

‘We vormen met ons drie een eigen Axxes-team binnen TomTom, en hebben best veel vrijheid. Zo mogen we voor veel zaken zelf kiezen hoe we iets aanpakken, al werken we uiteraard voornamelijk in Java’, zegt Toon. Hoewel Java intussen dertig jaar oud is, is de programmeertaal relevanter dan ooit, klinkt het bij Jens. ‘Java evolueert steeds en er worden nog altijd nieuwe features toegevoegd. Bij TomTom gebruiken we de laatste LTS versie van Java, op dit moment 17, in combinatie met cloud technologies. Er zijn ook een aantal frameworks gebruikt die we vroeger nog niet kenden, maar die het leven wel een pak makkelijker maken. Het uiteindelijke doel is om dit project over te kunnen dragen aan de collega’s van TomTom, zodat zij het kunnen onderhouden. Door met bestaande frameworks te werken kunnen we die overdracht alvast vereenvoudigen.’


En die collega’s, die komen uit alle hoeken van de wereld. Thomas: ‘TomTom is een globaal bedrijf, en dat voel je elke dag. Zo werken we samen met een Oostenrijker die in Ierland is gaan wonen en nu vanuit Nederland voor TomTom België werkt. Andere collega’s zijn dan weer recent naar India gegaan om hun team te ontmoeten. Het is fascinerend om te zien hoe een vraag de hele wereld kan rondgaan en binnen de 24 uur wordt opgelost.’


Benieuwd naar meer?

Lees de andere projecten in de spotlight

Via deze button
Axxes