Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

VMware Explore 2022

VMware is een conferentie dat floreert op grondige heruitvinding. Met een hyperfocus op klanteninnovatie definiëren we een nieuwe marktcategorie, waarbij apps en multi-cloud centraal staan in alles wat we doen. Tijdens hun Europese beurs waren er een aantal Axxes Consultants aanwezig om hun kennis aan te scherpen en nieuwigheden te leren kennen. In dit artikel vertellen zij graag over hun ervaringen & bevindingen.

- Geschreven door: Kadir Akbel, Cedric Van Soom, Gert Liekens, Georges Del Favero & Tom Mignon

Deel dit artikel
VMware gebouw

Zondag

Na een corona pauze van 2 jaar was het alweer zo ver. Van 7 tot en met 10 november vond de fameuze VMware conferentie opnieuw fysiek plaats in Barcelona, nu met de nieuwe naam VMware Explore (vroeger VMworld).

De staking bij de vliegtuigmaatschappij Vueling heeft ons (9 Axxes’ers) niet kunnen tegenhouden deze gigantische conferentie bij te wonen. Na wat puzzelwerk is de vlucht omgeboekt, en zijn we op zondag 6 november om 8u20 geland in Barcelona. Na het afzetten van de koffers in het hotel en een lekkere ontbijt zijn we op verkenning gegaan in het mooie Barcelona. Plaça d'Espanya, Plaça de Catalunya, La Rambla en de Sagrada Familia inclusief bezoek aan de torens stonden op onze planning.

Na een heerlijke steak in de avond was het tijd voor de vRockstar event waar we de mogelijkheid hadden om te netwerken met klanten en partners.

Big day tomorrow!VMWARE groepsfoto

Maandag

Na een deugddoende nachtrust en ontbijt was het tijd om te vertrekken naar Fira Barcelona Gran Via, een groot evenementen center waar VMware Explore doorgaat. De ingang bleek aan de andere kant van het metro station te liggen en dus moesten we nog een eindje wandelen. In het Spaanse zonnetje was dit zeker geen straf.

Eenmaal aangekomen was het tijd om aan te schuiven voor onze toegangsbadge en onze eerste Explore stapjes te zetten. Na heel de conferentie eens doorgelopen te hebben was het al tijd voor de lunch.

Na de lunch begon het echte werk en konden we de sessies volgen waarvoor we ons op hadden ingeschreven. Per toeval had iedereen dezelfde eerste sessie “VMware vSphere Advance performance Bootcamp”. We kregen eerst een korte uitleg over de zoektocht naar de historie van de naam VMWare met hoofdletter W en de huidige naam VMware. De hoofdletter W werd maar voor heel korte tijd gebruikt en momenteel is het al 22 jaar VMware. Daarna begon het technische gedeelte over multithreading, latency, (v)NUMA, EFI, cores per socket.

Na deze sessie zijn al onze wegen gescheiden en hebben we zaken opgestoken over NSX-T, Carbon Black Cloud, Kubernetes, VMware Aria, Tanzu en nog veel meer.


VMWare explore

Dinsdag

Op dag twee werden we 's ochtends meteen naar waarde geschat. We mochten vlak voor het podium plaatsnemen in de VIP sectie om de opening Keynote door het VMware management van op de eerste rij te volgen. Een sterrenparade aan grote namen werd afgetrapt door Raghu Raghuram, de CEO. Hij kwam zijn visie over Cloud Smart uit de doeken doen. Iedereen gebruikt intussen verschillende cloud offerings, maar deze zijn zeer heterogeen en worden door allerhande verschillende tools & teams beheert. Hier wil VMware iets aan doen door Cross-Cloud services te introduceren.

Uiteraard was er ook aandacht voor NSX en de verdere uitbreiding hierop, genaamd Project Northstar. De CTO, Kit Colbert, had dan weer aandacht voor energie efficiëntie in tijden van dure energijprijzen. Volgens Kit is een deel van de oplossing consolidatie van server en storage om zo de footprint van een datacenter te verkleinen. Daarnaast kwamen de CTO's van de EMEA en AMER regio een woordje uitleg geven over VMware Aria. VMware Aria is de nieuwe naam voor vRealize Cloud Management waaronder ook vRealize Operations & vRealize Automation vanaf nu vallen. Aan het einde van dit rijtje celebreties (althans toch binnen de VMware community), kwam DaShaun Carter nog even Tanzu Image Builder en Tanzu Service mesh toelichten. Als kers op de taart werd de General Availability van vSphere 8 aangekondigd die vanaf die dag live is.

Na deze opening keynote gingen enkele collega's meteen naar de volgende sessies om meer te leren over al deze nieuwigheden. Anderen gingen dan weer richting hal 7 om meer te horen over de nieuwigheden van alle vendoren die aanwezig waren en allen vochten voor een beetje aandacht van de Axxes consultants. We gingen langs bij Microsoft, Intel, Rubrik, Veeam, NetApp, Quest en nog vele anderen.

's Avonds gingen we ter afwisseling van de Spaanse tapas eens Italiaans eten. Hierna werden we uitgenodigd om de Legendary Veeam Party in club Pasha Barcelona bij te wonen. Legendarisch kan je deze party zeker noemen. Er waren Veeam branded cocktails, dansers in laserpakken en uiteraard ook heel veel volk op deze prachtige locatie aan het strand. Eens de dansbenen gestrekt waren, was het tijd voor onze welverdiende nachtrust.


VMware the party

Woensdag

Don’t you forget about me …

Dag 3 begint uiteraard na het opstaan en klaarmaken aan de ontbijttafel met de collega’s. Mijmeren over de ervaring van de dag (en avond) voordien. Aangekomen aan de Gran Fira, begint iedereen aan zijn dag van sessies. Ikzelf heb het meeste van de dag gepasseerd in de VMware Community Space. Dit is een verzamelplaats voor VMware klanten, partners en anderen die gepassioneerd zijn over het delen van kennis en het onderwijzen van hun IT collega's. Bloggers, vExperts, VMware{code} coaches komen hier allemaal samen. Trending topics zoals Aria, Tanzu, NSX, Carbon black en oh ja zelf Powershell passeren de revue.

Mijn laatste sessie van de dag was een Live Audience chat sessie tussen ennerzijds VMware CMO Laura Heisman en Head of Commercial Technology voor het Formule 1 team McLaren, Ed Green. Dit jaar helpt VMware-technologie het McLaren Racing-team naar de winnaarscirkel. Hier kwam ik meer te weten over de gebruikte technologie, het partnerschap en hoe het is om IT te runnen voor een Formule 1-team.

Als afsluiter schoven we via een slimme binnenweg aan bij “The Party”. VMware trakteert zijn bezoekers op geweldige foodtrucks met een breed assortiment aan schotels en later op de avond een live optreden van de SimpleMinds als afsluiter van de dag.

VMware was zo vriendelijk om shuttles naar het Plaça d'Espanya in te leggen. Een kleine verbroedering met collega’s van Katoennatie en bijhorend lokaal drankje op een terras tijden een kleine wolkbreuk, sloot de dag af.

20221108 081321863 i OS

Donderdag

Wat vliegt de tijd, dag 4 van de beurs was al aangebroken.

Na het gebruikelijke ochtendritueel kwamen we opnieuw aan op de Gran Fira om nog een laatste dag ondergedompeld te worden in de wondere wereld van VMware. Iedereen had zijn agenda opnieuw gevuld met allerlei technische sessies, maar als eerste volgden we met een aantal collega’s een sessie rond soft skills. Voor consultants zeker even belangrijke skills om in te groeien.

Nadien verhuisde ik naar de “Customer Experience and Success Theater” waarbij de focus lag op sessies met heel wat demo’s.

De mogelijkheden van Tanzu Mission Control werden uit de doeken gedaan en dat vond ik persoonlijk de meest indrukwekkende sessie die dag. Hoe simpel kan het zijn om een kubernetes cluster te deployen op vSphere, AWS of azure, maar ook “day 2 operations” zoals resizen, upgraden, standaardiseren van paketten en policies enforcen kwamen aan bod. Een platform om je kubernetes clusters in een multicloud omgeving te gaan beheren.

Moe maar voldoen keerden we terug naar Belgie.

4 dagen VMware Explore hebben ons getriggerd om ons de komende weken en maanden verder te verdiepen in heel wat nieuwe technologiën en features :

  • NSX: de netwerk en security virtualisatie stack die je bijvoorbeeld in staat stelt om je netwerk en security over de verschillende clouds heen te extenden om zo gemakkelijk workloads te moven tussen die clouds: https://www.vmware.com/be/products/nsx.html

  • VMware Tanzu : Een suite van producten voor Cloud Native App Development en Enterprise-Grade Kubernetes: https://tanzu.vmware.com/products
  • VMWare Aria Suite met de drie pijlers, Cost, Operation en Automation, een multi-cloud management portfolio dat een reeks oplossingen biedt voor het beheer van de kosten, prestaties, configuratie en levering van infrastructuur en cloud-native applicaties: https://www.vmware.com/products/aria.html
  • En nog veel meer : Carbon Black, Horizon, Workspace One, ...

VMware is vooral bekend en groot geworden met hun virtualisatie software vSphere, maar zoals je uit bovenstaand lijstje merkt, is het portfolio aan producten de voorbije jaren serieus uitgebreid met de focus op cross-cloud / multi-cloud services.

Benieuwd naar meer conferenties?

Neem een kijkje op ons newsartikel over PSConfEU

PSConfEU 2022
Axxes