Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

20220202 AXXES PITP KP 024 J9 A6693

PSP's, de veilige betalingsgateway in een evolutie van online retail

De wereldwijde coronapandemie heeft de weg naar online bankieren en e-commerce volledig opengelegd. Banken en handelaars zullen bijgevolg nog meer moeten investeren in hun digitale oplossingen. Volgens Sander Peeters, IT Software Engineer bij DPG Media, kunnen 'Payment Service Providers' hierbij de betalingsbrug slaan tussen consument en online retailer.

Online banking en E-commerce boomt door corona

De wereldwijde coronapandemie zette de wereld op zijn kop. Vooral de impact op onze economie, met name financiële transacties, was enorm. Uit noodzaak is de belangstelling in online bankieren enorm gegroeid. Dit omdat veel bankfilialen en winkels de deuren moesten sluiten tijdens de verschillende lockdowns. Ook het contant geld viel uit de gratie wegens het hoge besmettingsgevaar. De retailsector werd aangewezen op E-commerce om te blijven draaien.

Deze impact heeft geleid tot een verschuiving naar innovatieve betaalmethoden. "Geld moet rollen" zeggen ze, maar het moet vooral makkelijk en snel rollen. Zie maar naar de verschillende contactloze betaalmethodes. Cash en betaalkaarten maken plaats voor Apple, Google of Garmin Pay. Eenvoudig en snel betaal je met smartphone of smartwatch. Je bepaalt zelf wanneer je je pincode gebruikt. Authenticeren via gezicht of vinger is ook een optie.

De weg naar online bankieren en e-commerce ligt volledig open. Banken en retail zullen nog meer moeten investeren in hun digitale oplossingen.

Sander Peeters - IT Software Engineer

Corona heeft de weg naar online bankieren en e-commerce volledig opengelegd. Banken en handelaars zullen nog meer moeten investeren in hun digitale oplossingen.

Sander Peeters - IT Software Engineer bij DPG Media

PSP’s, de aangewezen betalingsoplossing voor online retailers

Digitale betaalmethoden zijn duidelijk belangrijker dan ooit. Handelaars worden gedwongen hun producten of diensten ook online aan te bieden. Hoe pak je dit aan? Kan je zomaar betalingen mogelijk maken in je webshop? Betalingen van de bank naar webshop kunnen meestal rechtstreeks bij banken geregeld worden. In de praktijk wordt dit echter niet vaak gedaan. Banken vragen hogere tarieven voor het uitvoeren van betalingen. Ze bieden daarnaast beperkte betaalmethodes aan waardoor een webshop meerdere integraties zal moeten maken voor het voorzien van verschillende betalingsmogelijkheden.

Als oplossing voor het probleem kunnen PSP's, oftewel Payment Service Providers, soelaas bieden. Deze betaalproviders slagen op een efficiënte manier de brug tussen de klant en handelaar en hebben meerdere voordelen. In tegenstelling tot banken voorzien PSP's webshops van meerdere betaalmogelijkheden zoals bancontact, bankoverschrijving, domiciliëring, creditcard en betalingen via je smartphone. Daarnaast beschikken ze over de nodige beveiligingscertificaten die nodig zijn om bepaalde betaalmethoden te kunnen aanbieden waardoor klanten in alle veiligheid kunnen betalen.

Als webshop moet je het de klant zo makkelijk mogelijk maken door zoveel mogelijk betaalmogelijkheden aan te bieden. Men dient te vermijden dat de klant doorheen het proces afhaakt, omdat zijn of haar geprefereerde methode niet aanwezig is of de handelingen voor transacties te lang duren. Door het gebruik van PSP's wordt de webshop ontzorgd en hoeft zich niet meer te ontfermen over het veilig bijhouden van bankgegevens.

20220202 AXXES PITP KP 021 J9 A6686

Webshops kunnen online betalingen makkelijk mogelijk maken met behulp van PSP’s oftewel Payment Service Providers, de digitale betalingsbrug tussen consument en online retailer

Sander Peeters - IT Software Engineer bij DPG Media

1 uniforme, allesomvattende API to rule them all

Net als vele andere sectoren bevindt ook de mediasector zich in een digitale omwenteling. Het Vlaamse media-ecosysteem staat al enkele jaren sterk onder druk door de snelle digitalisering, maar ook de coronacrisis zorgde ervoor dat het online mediagebruik in een sneltempo toenam. Daarnaast hebben sommige Vlaamse mediabedrijven, zoals DPG Media, zich de laatste decennia ontwikkeld tot internationale spelers waarbij ze met verschillende mediaproducten aanwezig zijn in meerdere Europese landen. Mediabedrijven zijn bijgevolg genoodzaakt om zich aan te passen, alsook om hun digitale betaaloplossingen te optimaliseren.

Bij DPG Media doet men belangrijke inspanningen om betaalprocedures, zoals de online aankoop van abonnementen, zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Sander is onderdeel van het Finance Team binnen DPG Media dat een API heeft ontwikkeld waar de gehele organisatie beroep op kan doen om betalingen optimaal te laten uitvoeren. Sanders team ontwikkelt een API die andere teams binnen DPG Media kunnen aanspreken om betalingen te initiëren en verwerken. Als je bijvoorbeeld een aankoop doet in de webshop van ‘Het Laatste Nieuws’ passeer je langs deze API om betalingen af te handelen.

Het is zeer belangrijk om veilige en eenvoudige online betaalmethoden aan te bieden die tevens tegemoet komen aan de uiteenlopende behoeften van de online klanten. Om het aanbod van betaalmogelijkheden zo ruim en internationaal mogelijk te maken, integreert de API met meerdere PSP’s. Aangezien DPG Media zich de laatste decennia ontwikkeld heeft tot een internationale speler is het belangrijk om ook steeds alle nationale betaalmethoden te kunnen aanbieden. Zo is in België Bancontact één van de ingeburgerde betaalmethoden, maar in Nederland wordt er dan weer meer gebruik gemaakt van iDEAL. Daarnaast willen online klanten vandaag snel en eenvoudig via hun bank-app kunnen betalen. Om al deze betaalmogelijkheden aan te bieden, moet je dus integreren met verschillende PSP’s die deze mogelijkheden voorzien.

Het gebruik van verschillende PSP’s vereist natuurlijk meerdere API’s die dan ook nog eens door verscheidene teams ingezet worden. Om hier zo uniform mogelijk mee om te gaan, hebben Sander en zijn team één allesomvattende API ontwikkeld waarin al deze PSP’s worden opgenomen. Op die manier kunnen alle andere teams binnen DPG Media eenvoudig integreren met één API waarbij ze toegang krijgen tot meerdere PSP’s. Het is en blijft een uitdaging om een uniforme maar ook verstaanbare API te ontwikkelen waarmee integraties vlot verlopen en implementatie van verschillende PSP’s naar buiten afschermt. “Maar dat klanten snel, eenvoudig en veilig kunnen betalen met een methode naar voorkeur, is altijd ons uitgangspunt” sluit Sander af.

Bij DPG Media laten we betalingen zo efficiënt mogelijk verlopen via een uniforme, allesomvattende API die integreert met meerdere PSP’s. Dat klanten eenvoudig en veilig kunnen betalen met de methode naar voorkeur is altijd ons uitgangspunt.

Sander Peeters - IT Software Engineer bij DPG Media
20220202 AXXES PITP KP 007 J9 A6642

Over Sander

Sander Peeters is al altijd gepassioneerd geweest door IT. Het was dan ook een logische stap om daar zijn job van te maken. Hij is bijna 6 jaar aan de slag bij Axxes als IT Software Engineer en maakte het verschil op verscheidene software projecten bij onder andere DPG Media en IPC. Elke dag meewerken aan software die de weg naar innovatie open legt, geeft Sander zeer veel voldoening en drijft hem om elke keer verder te denken.

Op de hoogte blijven van Axxes Insights?

Benieuwd naar meer Axxes Insights?

Lees meer over het gebruik van LocalStack in het artikel 'AWS maar dan lokaal: zo bespaar je tijd met LocalStack'

Lees meer
Axxes