Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

PlatformCon - Live Day

Platform engineering is een nieuwe opkomende trend in het IT landschap en focust zich op de discipline van het ontwerpen en bouwen van Internal Developer platforms, toolchains en workflows die self-service mogelijkheden maken voor software engineers in het cloud-native tijdperk. We zien hier veel toekomst en meerwaarde in bij Axxes en waren dan ook met een delegatie van ons Axxes Platform team en een aantal Devops engineers aanwezig op de allereerste Live Day van PlatformCon in Londen.

Tijdens de Live Day werden we ondergedompeld in boeiende sessies, diepgaande discussies en workshops. We ontdekten heel wat best practices op het gebied van platform engineering en delen graag onze bevindingen met jullie.

Deel dit artikel
IMG 20240612 094003241 HDR 1

Onze 10 Belangrijkste Takeaways

Tijdens de Live Day werden we ondergedompeld in boeiende sessies, diepgaande discussies en workshops. We ontdekten heel wat best practices op het gebied van platform engineering en delen graag onze bevindingen met jullie.

1. Focus op de 80% Relevantste Applicaties

In plaats van te streven naar een platform waarop alles draait, is het verstandiger om te focussen op de 80% meest relevante applicaties. Accepteer dat er een minderheid van applicaties is dat het platform niet zal gebruiken.

2. Platform Adoptie als Metric

Een platform moet geen verplichting zijn. De mate van adoptie kan een goede metric zijn om te beoordelen hoe goed het platform werkt. Hoe meer teams het platform omarmen, hoe succesvoller het is.

3. Behandel het Platform als een Product

Zie het platform als een product en voorzie het van een Product Owner. Deze persoon kan het platform tot een succesverhaal maken door de juiste features te prioritiseren en te communiceren met stakeholders.

IMG 20240620 WA0002

4. Flexibiliteit en Golden Path

Een goed gedefinieerd 'Golden Path' is essentieel, maar laat het platform ook flexibel genoeg zijn om uitzonderingen en veranderingen aan te kunnen. Zo blijft het relevant voor verschillende use cases.

5. Noden van Ontwikkelaars

Features moeten niet afhangen van persoonlijke interesses, maar van de noden van de ontwikkelaars. Luister naar hun feedback en pas het platform aan op basis van hun behoeften.

6. Begin Klein en Iteratief

Start niet met het bouwen van het volledige platform. Begin klein, gebruik het al tijdens de ontwikkeling en vraag continu feedback. Zo kan je snel verbeteringen doorvoeren.

7. Platform SLI en SLO

De Service Level Indicators (SLI’s) en Service Level Objectives (SLO’s) van het platform moeten strenger zijn dan die van de applicaties die erop draaien. Alleen zo kunnen we de beschikbaarheid en prestaties van de applicaties garanderen voor de bedrijfsvoering.

IMG 20240612 111305262 HDR

8. Zelf Ontwikkelen vs. Off-the-Shelf

Maak bewuste keuzes over wat je zelf wilt ontwikkelen en wat je van derden wilt gebruiken. Soms is het efficiënter om bestaande oplossingen (off-the-shelf) te gebruiken.

9. Focus op Ontwikkelen

Uit een enquête blijkt dat ontwikkelaars slechts een minderheid van hun tijd daadwerkelijk aan coderen besteden. De overige tijd gaat naar andere taken, zoals onderhoud, configuratie en probleemoplossing. Een speciaal platformteam kan deze last verlichten door zich te richten op het beheer en de optimalisatie van het platform, zodat ontwikkelaars zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.

10. Geen Eiland, wel Integratie

Een platform is geen eiland. Het moet integreren met bestaande systemen in het hybride IT-landschap van elk bedrijf. Denk na over hoe het naadloos kan samenwerken met andere tools en processen.

Wij nemen deze best practices alvast mee om toe te passen in onze eigen projecten om zo de ontwikkelaarservaring te verbeteren en efficiëntie te verhogen.

Meer weten over onze aanpak of specifieke vragen?

Aarzel dan niet om ons even te contacteren. We delen graag onze expertise!

CONTACTEER ONS
Axxes