Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

GOOGLE HASHCODE 2021 – BRUTE FORCE

25 februari 2021, een dag waar tal van Axxes’ers al een hele tijd naar uitkeken. De jaarlijkse Google HashCode vond namelijk weer plaats. Tijdens deze 4u-durende programmeerwedstrijd kunnen developers zichzelf bewijzen door een zo hoog mogelijke score te behalen op een opdracht bestaande uit een NP-compleet probleem (eenvoudig uitgelegd: een probleem waarbij een optimale oplossing niet mogelijk is zonder brute-force te gebruiken, bij een grote input).

Deel dit artikel

Dit jaar was het, zoals zoveel activiteiten, een beetje anders dan andere jaren. Normaal gezien wordt er met alle deelnemende Axxes’ers afgesproken op het hoofdkantoor in Antwerpen, maar door de Corona-maatregelen werkte iedereen vanuit zijn home office. Het spijtige hieraan was dat er wat minder interactie plaatsvond met de andere collega’s. Het zorgde er ook voor dat het iets minder eenvoudig was om samen te werken naar een oplossing, maar gelukkig zijn er tal van tools beschikbaar om aan ‘remote mob-developing’ te doen (bv. de Code With Me plug-in voor JetBrains IDE). Het viel ook duidelijk op dat Corona de Axxes’ers niet tegen heeft gehouden: er waren maar liefst 9 Axxes teams vertegenwoordigd!

Na het inleidende filmpje verdeelden de teams zich in break-out rooms om aan de opdracht te beginnen. Zoals elk jaar was de opdracht weer gebaseerd op een real-life situatie. Als input werd een lijst met een aantal auto’s gegeven die elk een bepaalde route gingen volgen, en een aantal kruispunten waar meerdere straten bijeenkwamen. Er werd aan de deelnemers gevraagd om de verkeerslichten op de kruispunten te regelen zodat er zoveel mogelijk auto’s bij hun eindbestemming zouden geraken binnen een bepaalde timeframe.

Het werd een spannende, 4u durende strijd tussen de verschillende teams. Dankzij een real-time scoreboard kon je steeds bijhouden op welke plaats je stond (binnen de Axxes hub, per land of wereldwijd). De key voor een goede oplossing is om zo snel mogelijk een MVP (minimum viable product) ineen te steken en vervolgens het algoritme te optimaliseren (door heuristieken te gebruiken, logisch na te denken en vooral veel verschillende oplossingen in te dienen.

Whats App Image 2021 03 02 at 16 42 33 1

Vanaf dit jaar was er ook nog iets extra te winnen naast de eer: de enige echte Axxes HashCode Wisselbeker. Uiteindelijk ging team DUBBEL TWIEJE ACHT NUL hiermee lopen. Proficiat! Ook een eervolle vermelding voor het team van trainees (Trainees coding like bees) die een mooie tweede plaats behaalden. De toekomst van Axxes is dus alvast verzekerd! Team Snake sloot de Axxes top drie af. Maar het belangrijkste is uiteraard dat alle teams zich goed hebben geamuseerd (en een gratis pizza aan huis geleverd kregen 😉).

Wij kijken alvast uit naar volgend jaar!

Axxes