Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Climbing for Life - van start tot finish!

De komende weken lees je hier hoe onze Axxes'ers zich voorbereiden op Climbing for Life. Donderdag 16 juni vertrekken ze namelijk met 35 richting de Franse Alpen om de dag erna Col du Mollard te beklimmen en zaterdag 18 juni de mythische Col du Galibier!

Deel dit artikel
Robinfiets

Robin & zijn te beklimmen berg

Dit is het verhaal van iemand die de Col du Galibier gaat trotseren, maar niet gebouwd is om te klimmen op een koersfiets... In een aantal blogposts neem ik jullie mee in de voorbereiding en beklimming van deze legendarische bergpas in de Franse Alpen.

12 april 2022

Begin januari was het zover, de inschrijvingen gingen open voor Climbing for Life. Zonder nadenken schreef ik me meteen in. Ik hield er dan nog geen rekening mee dat mijn 100kg wel eens een minpunt kan zijn.

Wanneer de eerste oefenrit in Ieper er aankomt, heb ik slechts 43km in de benen in 2022. Met een bang hartje begin ik aan de 85km en 666 hoogtemeters in en rond Ieper. Door de boerenvelden en tussen de begraafplaatsen is het prachtig fietsen. Het is zelfs zo mooi dat we rond de Kemmelberg ergens onze afslag missen.

Voorlopig gaat het klimmen goed. Korte en steile stukken wisselen zich af met het glooiend landschap. Tot we de befaamde Kemmelberg voorgeschoteld krijgen. Het begin is makkelijk. Het asfalt ligt er goed bij en de helling is zo’n 4%. Het tweede stuk is al steiler, maar aangezien het asfalt er goed ligt, zijn ook de stukken tot 14% nog te doen. Maar dan... Het wegdek verandert in kasseien, de hellingsgraad stijgt tot 21% stijgt en de benen hebben misschien toch wat last. Ik geef het niet graag toe, maar hier ben ik afgestapt. Hier heb ik mij een eerste keer afgevraagd waarom ik mij ingeschreven heb om te gaan klimmen in de Franse Alpen. Zot zijn doet geen zeer zeker? De rest van de rit gaat beter en de laatste kilometers trek ik nog even door met Joey.

Werkpunt: Toch maar iets doen om onder de grens van de 100kg te geraken.

Cycling

Of ik dan twee weken stilgelegen heb tot aan de volgende oefenrit? Misschien...

Op naar oefenrit 2 in Boutersem, waar op de dag van Vlaanderens mooiste een rit met 787 hoogtemeters klaarstond. Niet met vier Axxes'ers deze keer, maar met drie. In iemand zijn wiel zitten, zat er dus weer niet echt in. De ochtend verliep in ieder geval niet vlekkeloos. Het ontbijt liet ik aanbakken en ik kon nog omrijden door een bijna lege tank. Bon, fiets klaar maken en vertrekken maar! Het werd al snel duidelijk dat er in de regio weinig vlakke stukken te vinden zijn. In tegenstelling tot het Heuvelland, is het Hageland heel de tijd op en neer. Ook hier zaten er pittige stukken bij, maar ik moet toegeven dat mijn kennis van de heuvels hier onbestaande is. Dat is misschien nog een werkpuntje als beginnend wielertoerist. Verder was het stoempen tot het einde en zeker de laatste tien kilomoeter waren er deze keer misschien wat te veel aan. Pakt dat we hier wat karakter gekweekt hebben. Op naar de volgende in Haspengouw! Deze keer ga ik mijn fiets niet drie weken aan de haak laten hangen.

Axxes