Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Modern CI/CD en Infrastructure as Code in de praktijk

Tijdens een workshop van een volledige dag dompelden enkele leden van het Cloud & DevOps team hun collega’s onder in Modern CI/CD en Infrastructure as Code.

Deel dit artikel
.NET Software & Services

De beste ideeën ontstaan wanneer je niet achter je bureau zit. Vraag dat maar het Cloud & DevOps team van Axxes, dat vorig jaar op .NET-weekend naar safaripark De Beekse Bergen ging. Daar ontstond tijdens een brainstorm het idee om een opleiding rond Modern CI/CD en Infrastructure as Code aan geïnteresseerde collega’s te geven, met een specifieke focus op de impact op developers.

Dankzij Modern CI/CD en Infrastructure as Code kunnen teams op een slimmere manier applicaties maken. Modern CI/CD is een set van praktijken en hulpmiddelen die de ontwikkeling, integratie en implementatie van software versnellen en automatiseren. Het omvat het continu integreren van code van meerdere ontwikkelaars, het uitvoeren van automatische tests en het automatisch implementeren van applicaties naar verschillende omgevingen.

Infrastructure as Code is dan weer een concept waarbij je infrastructuurbronnen zoals servers, netwerken en databases definieert en beheert via configuratiebestanden die machines kunnen uitlezen. Dit maakt het mogelijk om infrastructurele wijzigingen op dezelfde manier te behandelen als wijzigingen in je software, waardoor herhaalbare en schaalbare implementaties mogelijk worden.

Drie Axxes-toppers

Dat het team met dit onderwerp voor een workshop op de proppen kwam is logisch, want de drie docenten hebben er heel wat kennis en ervaring over opgedaan. Rival Thompson, bijvoorbeeld, is al bijna zes jaar bij Axxes aan de slag en werkt er op projecten voor onder andere Katoen Natie en Kinepolis. Hij gaf al verschillende workshops over Azure, en komt dankzij zijn werk veel in contact met Azure Resource Manager en Bicep.

Ook zijn collega Jensen Somers weet veel over Azure, Azure Devops en Pulumi. Derde man Matthias Heylen had in het verleden dan weer een aantal zaken met Terraform gedaan, waardoor ze samen een topteam vormen voor een goedgevulde dag vol Modern CI/CD en Infrastructure as Code! Iedere Axxes-consultant die dat wilde, kon deelnemen aan de workshop die op 13 juni doorging.

Ezgif com resize 1

De Azure-tools in een CI/CD pipeline

Uiteindelijk volgden meer dan tien collega’s de workshop, waarin ze samen leerden om een applicatie op de juiste manier te deployen. Dat deden ze door een build en publish pipeline in Azure DevOps te bouwen, wat een goede start is om ook op andere projecten een nieuwe CI/CD pipeline op te zetten.

Na het succesvol builden en packagen van de applicatie kwam de infrastructuur aan bod. Nieuwe objecten van de applicatie worden weggeschreven in een Azure SQL database, terwijl foto’s opgeslagen worden in een Blob Storage. In de workshop leerden de Axxes-consultants ook meer over de Azure App Service die nodig is om de applicatie op te draaien, de Azure Configuration Store om de configuratie in weg te schrijven en een Azure Key Vault voor het bewaren van secrets.

Jonas Wouters

In deze workshop werd de infrastructuur opgezet met Bicep, een domeinspecifieke language van Microsoft om Azure resources aan te maken. Bicep is een declaratieve taal, wat betekent dat je je focust op het beschrijven van de gewenste staat van je infrastructuur, in plaats van je zorgen te maken over de exacte stappen om deze staat te bereiken.

Terraform & Pulumi

Een van de andere tools die in de workshop aan bod kwamen is Terraform, een populaire Infrastructure as Code-tool van Hashicorp. Via Terraform is het mogelijk om Azure resources aan te maken, wat vaak handiger is dan via Bicep. Je kan zo namelijk andere cloud providers aansturen, waaronder AWS, Cloudflare of GCP.

In de workshop werden de verschillen tussen de twee al vrij snel duidelijk. Bicep is specifiek ontworpen voor het Azure-ecosysteem en biedt een vereenvoudigde syntax, native integratie met Azure-services en een diepere abstrahering van de onderliggende infrastructuur, terwijl Terraform een platformonafhankelijke tool is die meerdere cloudaanbieders en services ondersteunt, waardoor het flexibeler is voor multi-cloudomgevingen.

Nog een andere tool die aan bod kwam is Pulumi, wat toch een vreemde eend in de bijt is. Aangezien Pulumi voor de meestgebruikte programmeertalen een SDK heeft, is het mogelijk om in C# je Azure infrastructuur op te zetten, wat de meeste developers wel appreciëren.

What’s next?

De eerste workshop van deze drie Axxes-consultants smaakte alleszins naar meer. Wordt ongetwijfeld vervolgd!Elke maand Insights in jouw mailbox? Laat hier jouw gegevens achter!

Rival Thompson

Rival Thompson

.NET Consultant

Smaakt dit naar meer?

Lees dan zeker onze Insight over Pulumi!

Zo gebruik je Pulumi om je cloud infrastructuur te beheren
Axxes