Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Hoe ook kleinere bedrijven gebruik kunnen maken van MS SQL

Wie gebruik wil maken van Microsoft SQL, mag vaak diep in de buidel tasten. Gelukkig biedt kleine broer Azure SQL Database een goed en schaalbaar alternatief.


Bedrijven die een voorsprong op de concurrentie willen nemen, weten intussen dat data de brandstof is die hun motor doet draaien. Gegevens over onder andere klanten, materialen en toestellen zijn cruciaal om applicaties te ontwikkelen die je business vooruit helpen en het werk eenvoudiger maken. Het is dan ook belangrijk om die data goed te beheren door gebruik te maken van een relationele-databeheersysteem. Bedrijven gebruiken zo’n systeem om data uit verschillende applicaties te bewaren, beheren of uit op te halen.

Oracle Database en IBM’s Db2 zijn twee grote spelers, maar een van de populairste systemen is Microsoft SQL Server (MS SQL), dat al meer dan 30 jaar bestaat. Het maakt gebruik van een variant van Structured Query Language (SQL) specifiek voor Microsoft, genaamd Transact-SQL (T-SQL).

Deel dit artikel
Infrastructure Software & Services
SAAS

Een SaaS-oplossing

Omdat MS SQL in staat is om zeer grote hoeveelheden data te verwerken, is het vooral handig voor grote ondernemingen. De prijzen zijn er dan ook naar, en kunnen al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s per jaar. Voor kleinere bedrijven had Microsoft de voorbije jaren goed nieuws, want het introduceerde een SaaS-oplossing voor haar databeheersysteem.

Deze dienst, genaamd Azure SQL Database, draait in de cloud. Daardoor heb je een hoge beschikbaarheid, flexibele schaalbaarheid, automatische back-ups en software-updates. Bedrijven hoeven dus niet langer zelf in hardware of infrastructuur te investeren om hun applicaties te hosten, waardoor ze kosten kunnen besparen. Azure SQL Database is even betrouwbaar en schaalbaar als de on-premise versie van MS SQL en kan een waaier aan applicaties en workloads ondersteunen. Ja, zelfs de cruciale applicaties die hoge beschikbaarheid en disaster recovery vereisen.

Dankzij Azure SQL Database kunnen gebruikers hun databases up- en downscalen zoveel ze willen, zonder extra hardware of infrastructuur nodig te hebben. Het is dan ook zeer kostenefficiënt, want je betaalt enkel voor de resources die je gebruikt. Zo kun je veel sneller inspelen op opportuniteiten en dankzij de automatische backups, replicatie en failover ben je zeker dat je data altijd veilig zijn.

De features van MS SQL

Wanneer we MS SQL en Azure SQL Database vergelijken merken we dat ze allebei in staat zijn om vlot grote hoeveelheden data te verwerken. Ze hebben beiden verschillende features die daarbij kunnen helpen.

Denk bijvoorbeeld aan in-memory OLTP van MS SQL, dat de mogelijkheid biedt om bepaalde tabellen en opgeslagen procedures in het geheugen te plaatsen. Dit leidt tot aanzienlijke prestatieverbeteringen voor workloads met veel transacties en gelijktijdige gebruikers. Columnstore indexes, het opslaan van data in kolommen, verbetert dan weer de query performance voor analytische workloads.

Dankzij de Always On availability groups is het makkelijk om toegang te krijgen tot je data en ze terug te halen in geval van nood. Het risico op een ongeluk wordt sowieso beperkt door verschillende veiligheidsmaatregelen, zoals row-level security, dynamic data masking en encryptie.

Achtergrond van azure sql banner verwijderd

Typisch Azure SQL Database

Azure SQL Database gaat nog een stapje verder en heeft verschillende specifieke features die niet beschikbaar zijn in de traditionele on-premise versie van Microsoft SQL Server. Zo biedt Azure SQL Database ingebouwde hoge beschikbaarheid met automatische failover naar een replica in het geval van een storing. Dit zorgt ervoor dat de database beschikbaar blijft, zelfs bij geplande onderhoudswerkzaamheden of onverwachte uitval.

Dankzij de geo-replicatie kun je databases automatisch repliceren naar een andere Azure-regio voor disaster recovery. Dit zorgt voor geografische redundantie en helpt bij het beschermen van gegevens tegen problemen op één locatie. Tot slot zijn er ook geavanceerde beheertools, zoals Azure Portal, Azure PowerShell, Azure CLI en Azure Resource Manager-templates, waarmee klanten hun databases en resources efficiënt kunnen beheren in de Azure-cloudomgeving.

Conclusie

Hoewel Microsoft SQL Server en Azure SQL Database enkele verschillende features hebben, is de essentie bij beiden gelijk. Je kan databases en applicaties relatief eenvoudig migreren tussen de twee omgevingen, maar een van de grootste verschillen is het businessmodel. Door de pay-as-you-go pricing en de schaalbaarheid is Azure SQL Database dé oplossing voor kleinere bedrijven die gebruik willen maken van MS SQL!

Op de hoogte blijven van elke Insight? Schrijf je in op onze maandelijkse mailing!

Ayoub Boufous

Ayoub Boufous

PROJECT MANAGER INFRA

Op zoek naar meer Insights?

Nog niet uitgelezen?

Lees hier hoe je Pulumi gebruikt om je cloud infrastructuur te optimaliseren
Axxes