Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Axxes-expert lanceert aanvulling op boek over Polder SRE

In navolging van het boek over Polder SRE geschreven door twee Nederlandse collega’s bij HCS lanceert Axxes consultant Gertjan Roggemans een paper. Daarin geeft hij een inleiding in DevOps en hoe dit doorheen de jaren evolueerde.

Afgelopen september presenteerden Jan Buurman en Benoit Schipper, twee experts van het Nederlandse HCS, hun boek ‘Polder SRE - Een octopus tussen Hollandse tulpen’. Daarin beschrijven ze hoe de Nederlandse markt omgaat met SRE, voluit Site Reliability Engineering.

Gertjan Roggemans, DevOps en System Engineer bij Axxes, was meteen geprikkeld door het boek. De voorbije decennia is SRE namelijk aan een sterke opmars bezig. ‘Iedereen praat over SRE, maar toch blijft het voor velen een mysterie. Dankzij het boek van Jan en Benoit wordt duidelijk wat een organisatie er precies aan heeft’, vertelt Gertjan.


Deel dit artikel
Devops

SRE als onderdeel van DevOps

Na het lezen van het boek ging Gertjan zelf aan de slag om een paper over het onderwerp te schrijven. Daarin heeft hij het onder andere over de ontstaansgeschiedenis van DevOps, en de rol die SRE speelt als brug tussen development en operations.

'Lange tijd ontwikkelde men applicaties in volledig geïsoleerde omgevingen, waar ze vervolgens ook draaiden en onderhouden werden. Het was een omslachtige manier van werken, die voor frustraties en problemen zorgde. Al in de jaren 90 probeerden bedrijven Development en Operations dichter bij elkaar te brengen, maar het zou tot 2009 duren voor die initiatieven echt in een stroomversnelling kwamen en DevOps zoals we het nu kennen ontstond’, zegt Gertjan.

DevOps is vooral een mindset, die organisaties dwingt om IT eenvoudiger, sneller en goedkoper te maken zodat het meer waarde kan bieden. Het focust vooral op wat er gedaan moet worden, terwijl SRE gaat over hoe men dat moet doen. Dat gebeurt door werkzaamheden te automatiseren en de betrouwbaarheid van de ondersteunde diensten te verhogen.


Ontdek het boek

‘De release van het Polder SRE boek, waarin men keek hoe Nederlanders met SRE omgaan, was voor ons bij Axxes een leuke gelegenheid om eens over de spreekwoordelijke haag te kijken’, zegt Gertjan. ‘In mijn aanvulling op het boek heb ik vooral gefocust op de evolutie van DevOps doorheen de jaren en de opkomst van de DevOps Engineer.

Benieuwd naar de publicatie van Gertjan? Dat kan je lezen door hier je mailadres achter te laten. Wij sturen jouw spoedig de paper door!


Benieuwd naar de publicatie van Gertjan? Laat je e-mail achter!

Gertjan Roggemans

Gertjan Roggemans

Team Captain Infra

Altijd willen weten hoe hackers te werk gaan?

Bekijk dan onze insight!

Denk als een hacker
Axxes