Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.
Jan De Nul
Als Belg zijn er heel wat zaken om trots op te zijn. Van chocolade en frieten tot Eddy Merckx en de Rode Duivels. Ook Jan De Nul is zo’n prachtig exportproduct. Het baggerbedrijf uit Aalst vaart in internationale wateren, maar wist je dat ze nog meer doen dan enkel baggeren?
Interview
David De Boom, ICT Team Manager bij JDN.
De meer dan 6000 werknemers van JDN zitten in alle uithoeken van de wereld. Vlotte communicatie met de thuisbasis en een goede internetverbinding zijn dan ook cruciaal. Om deze IT-infrastructuur te vernieuwen ging David De Boom - ICT Team Manager bij JDN - op zoek naar een partner die hierbij kon helpen. Enter Axxes!
Dag David! Hoelang werk je nu voor JDN?
In september 2021 zal dat 15 jaar zijn. Ik ben intussen 5 jaar ICT Team manager, daarvoor was ik 8 jaar System Engineer. In die laatste rol was ik verantwoordelijk voor alles wat met datacenters, virtualisatie maar ook end-user computing te maken heeft. Mijn carrière bij dit bedrijf is begonnen toen ik helpdesk medewerker was in het team waar ik nu manager van ben. Twee jaar lang deed ik installaties in het binnen- en buitenland.
Dan ben jij de geknipte persoon om wat te vertellen over de specialisaties van JDN.
Klopt! Onze belangrijkste opdrachten draaien rond alles wat met schepen te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan baggeren en onderhoudswerken, wat onze grootste tak is. In landen zoals Argentinië en Ecuador hebben we contracten om de vaargeulen te onderhouden en uit te baggeren. We werken overal, van het Panamakanaal tot de Westerschelde.
Naast het baggeren focussen we ook op landwinning en het bouwen van eilanden. Een goed voorbeeld is de uitbreiding van land in Monaco. Wij zetten tegenwoordig veel windmolens. Die offshore-markt is enorm gegroeid. Daarnaast leggen we ook internetkabels in zee die het ene continent met het andere verbinden. Eigenlijk kun je wel zeggen dat we zo goed als alles doen dat te maken heeft met schepen op industrieel vlak.
Een paar jaar geleden zijn jullie een groot project opgestart samen met Axxes. Waarbij konden jullie hulp gebruiken?
Mijn eerste opdracht als Team Manager was de reorganisatie van het team. We waren toen maar met 7 medewerkers die de installaties in het binnen- en buitenland deden en liepen wat achter met werk. Het team was onder andere bezig met het onderhoud op onze 90 schepen en het afwerken van tickets. Het was mijn taak om het team te herstructureren en die achterstand in te halen.
Onze engineers maakten een ‘standaard’ die meer ontdubbeling aan boord bracht via onder andere lokale back-ups en een volledig uitgewerkte virtualisatie. Die moest vervolgens op heel korte termijn, namelijk 2,5 jaar, geïmplementeerd worden. In praktijk betekende dat we op elke locatie alle hardware moesten vervangen, maar met 7 mensen gaat dat niet.
Met de locaties bedoel je die 90 schepen?
Klopt, én 20 kantoren en ongeveer 30 à 40 tijdelijke werven. Dus in totaal een stuk of 150 locaties, waarbij dan de focus lag op de schepen en de lokale kantoren. We kregen daarvoor tot eind 2019 en hadden dus extra mensen nodig. Interne mensen zoeken gaat wel, maar dat vergt heel veel tijd. Er zijn ook niet veel IT’ers dat dat willen doen. Je loopt rond met een overall en werfbottinnen, dat is een ander soort technicus dan de standaard IT’er en die zijn schaars. Toen hebben we een partner gezocht en gevonden in Axxes, die ons aan extra engineers kon helpen.
Hoe is de samenwerking concreet van start gegaan?
Marloes – Accountmanager bij Axxes - is er onmiddellijk mee aan de slag gegaan. Het was aanvankelijk wat zoeken naar het juiste profiel. Wij werken wel met mensen die 2nd line zijn, maar zij hebben een technisch niveau dat eerder aanleunt tegen System Engineers. Zij moeten alles kennen van wat aan boord staat: firewalls, switches, virtualisatie, storage, servers… Doordat er steeds meer security bij komt kijken is dat echt geen makkelijke opdracht.
Daarom hebben we dan ook wel effectief mensen nodig die die kennis hebben om dat te kunnen doen. Het plan was om tweemaandelijks 2 mensen van Axxes te laten opstarten, zodat we hen hier konden opleiden. Zij werden per twee getraind, tot we uiteindelijk met 11 consultants van Axxes zaten. Mijn team was in één klap veel groter.
Hebben jullie de consultants mee gekozen?
Inderdaad. Je houdt interviews op dezelfde manier als je zou doen bij het zoeken van interne mensen. Als die mensen technisch goed zijn, de juiste vragen stellen en de correcte antwoorden geven, dan is het gewoon kwestie van een opleiding te starten. Marloes is er steeds in geslaagd om de juiste mensen voor te stellen.
Wat was de volgende stap?
Na de opleiding gaan de engineers ter plaatse, om vervolgens terug te keren voor ticketing. Ze gaan alles documenteren wat ze op locatie deden, waarna we overgaan op support. Op dat moment draaien ze mee in de rest van het team en behandelen ze support tickets, aanvragen of incidenten en helpen ze materiaal voor te bereiden dat opgestuurd moet worden.
In beurtrol doorlopen ze steeds dat parcours. Vervolgens gingen ze naar een volgende locatie. Dat verloopt allemaal om de beurt. Ik probeer de reizen ook zo goed mogelijk te verdelen zodat iedereen gelijk opgaat. De externe mensen heb ik altijd behandeld alsof ze intern waren.
De extra krachten van Axxes zijn zeer flexibel - dat is ook nodig in deze job. Als ik ze vraag om om 6u ’s ochtends te vertrekken, dan doen ze dat ook. Ze krijgen er ook heel veel voor terug: als ze vandaag bellen voor een dag verlof, dan is dat geen probleem. Het werkt dus in twee richtingen.
Is de samenwerking intussen afgerond?
Ja en nee: het initiële project is een half jaar sneller dan verwacht afgerond, maar we hebben nog steeds 3 Axxes-consultants die ons bijstaan. In het begin hadden we minstens wekelijks meetings, nu is dat tweewekelijks. Op zo’n moment overlopen we de planning en staan we aan de hand van grafieken ook stil bij de timings. Projecten als deze zijn uitdagend omdat je de externe engineers eerst moet opleiden, maar nu de experts van Axxes die training achter de rug hebben weten we dat we op hen kunnen rekenen.