Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Jong geleerd is oud gedaan

Hoe je jezelf als Junior Developer sneller en beter ontwikkelt

Deel dit artikel
Software Development

Wanneer je aan het begin van je carrière staat, kan alles zeer overweldigend overkomen. Jij mist een pak ervaring die je collega’s wél hebben. De kans dat je fouten gaat maken is groot, maar door te leren van zij die je voorgingen zul je carrière een stuk vlotter verlopen. Meer zelfs: Jelle De Vleminck, intussen drie jaar aan de slag bij Axxes, gaf in een talk op Haxx Digital Edition tips en tricks die starters kunnen gebruiken om sneller van Junior naar Senior Developer te kunnen gaan.

Volgens Jelle zijn er vier belangrijke thema’s die je voor ogen moet houden: levenslang leren, verantwoordelijkheid krijgen op je project, productiviteit en het verschil begrijpen tussen Junior en Senior Engineers.


Levenslang leren


Wie net van de schoolbanken komt, weet nog niet zo veel. Niemand gaat je dat kwalijk nemen - zeker niet in een sector waar alles iedere dag verandert. Je zou je keihard op de hipste programmeertaal kunnen smijten, maar in eerste instantie is het belangrijk om te leren hoe je je kan voorbereiden om met verandering om te gaan.


Focus bij je cursussen niet alleen op de input, maar ook op de output. Wanneer je iets nieuw bijleert, zijn er drie stappen belangrijk. Reflecteer door na te gaan wat de kern is, implementeer wat je leert in je dagelijkse werking en deel de kennis door ze uit te leggen aan een ander.


Maar hoe weet je waar je op moet focussen? Er zijn dingen die je kent, dingen waarvan je weet dat je ze niet kent en dingen waarvan je niet eens weet dat je ze niet kent. Afhankelijk van de fase in je leven zal waar je aandacht aan besteedt verschillen. Een Architect kan bijvoorbeeld meer tijd steken in een technisch portfolio dan technische expertise. Hij of zij focust dus op het bijleren over tools en frameworks zonder dat die persoon ze ook echt leert gebruiken.


Als Junior Developer is dat anders. Jij kiest bewust voor een technologie waarin je je wil verdiepen, maar wees daarbij ook realistisch. Als je aan studenten vraagt waar hun interesses liggen, hoor je vaak IoT of Machine Learning, maar de kans is groot dat er veel meer nood is aan meer klassieke zaken. Je zal al snel zien dat het er als developer vaak op aankomt om compromissen te sluiten. Zorg dat je de voor- en nadelen van elke beslissing begrijpt, zodat je later zelf kan beslissen wat wel en geen goede keuze is.


Nog zo’n tip om snel bij te leren: review code die je collega’s schreven. Zo steek je niet alleen technische kennis op over hoe anderen problemen aanpakken, maar krijg je ook heel wat context over wat er binnen het team of bedrijf gebeurt.


Wie aan levenslang leren denkt, denkt misschien aan de certificaten die spelers als Google of Amazon hebben. Dat zijn perfecte hulpmiddelen om kennis op te doen. De maker van een product geeft in zo'n cursus namelijk zelf aan wat belangrijk is, lijst het op en maakt er een examen over. Door voor zo'n certificaat te gaan maak jij je doelen tastbaar en behoud je je focus. Ideaal!


Verantwoordelijkheid krijgen op je project


De eerste weken op je nieuwe job word je eigenlijk betaald om je computer developer ready te maken en alles over het bedrijf en je team te leren kennen. Je collega's en manager verwachten op dat moment weinig van je, omdat de focus op het absorberen van kennis ligt. Eenmaal je ingewerkt bent kan je opvallen door initiatief te nemen.


Dat kan op verschillende manieren, maar probeer vooral te zoeken naar problemen waar je team mee kampt. Dat zal misschien wat onwennig voelen, maar door uit je comfortzone te treden breid je hem uit en groei je.


Vraag ook geregeld feedback aan je manager, collega's of Technical Lead. Jij kent je eigen gebreken namelijk niet, dus anderen kunnen je makkelijker op je werkpunten wijzen. Wanneer mensen feedback geven, investeren ze tijd in jou. Wees dan ook bereid om hun opmerkingen te aanvaarden.


Productiviteit


Elk bedrijf wil efficiëntere processen en werknemers. Ook als beginnende developer kun je daar absoluut aan bijdragen. Een van de belangrijkste zaken is dat je goed plant voor je begint te coderen. Ben je onzeker over bepaalde zaken? Vraag dan aan een collega of leidinggevende of ze even samen met jou naar je design willen kijken.


In zijn talk gaf Jelle vijf stappen mee die hem zelf helpen om productiever te zijn:

1. Bepaal iedere dag je doel: wat wil je vandaag bereiken?

2. Doe aan chunking en splits dat doel op in kleinere taken.

3. Werk vervolgens aan één taak tegelijkertijd, want multitasking is een mythe. Het constant wisselen tussen taken vergt veel tijd en energie. Komt daar nog bovenop dat heel wat zaken zoals collega's, lawaai of sociale media je constant afleiden.

4. Stel jezelf betere vragen, want alleen zo krijg je betere antwoorden. Zo’n goede vragen focussen vaak op je motivatie. 'Hoe zal ik me voelen wanneer ik mijn doel heb bereikt?', bijvoorbeeld. 'Welke stap kan ik nu zetten om dichter bij mijn doel te komen?' en 'Waar sta ik binnen vijf jaar als ik blijf werken aan mijn doel?'

5. Beloon jezelf!


Wanneer het over productiviteit gaat, zijn we geneigd om enkel naar grote aanpassingen te kijken. Soms kan het wijzigen van een kleine handeling die je vaak doet een zeer grote impact hebben. Ga daarom op zoek naar dingen die je dagelijks doet en veel tijd kunnen besparen. Denk bijvoorbeeld aan blind typen, CLI commands, een beter window management… Jelles favoriet? Fzf, een command-line fuzzy finder die je toelaat om met één toetsencombinatie alle commando’s die je ooit getypt hebt tevoorschijn te halen.


Junior vs. Senior Engineers


Er is geen onafhankelijk orgaan dat bepaalt wanneer je een Junior- of Senior-profiel hebt. Toch zijn er een aantal criteria die je kan gebruiken om ze te vergelijken. Leeftijd is alleszins geen goed criterium. Je kan namelijk altijd later instappen, waardoor jongere mensen verder kunnen staan dan jij. Het is al iets beter om te focussen op het aantal jaar ervaring. Dat maakt vooral in het begin een groot verschil: wie 1 jaar bezig is kan een pak minder dan wie al 4 jaar ontwikkelt, maar tussen 7 en 10 jaar ervaring valt dat verschil minder op.


Waar zit het onderscheid dan wel? In de manier van denken en handelen. Een Senior Developer kan problemen oplossen. Hij of zij ziet in dat code geen doel op zich is, maar een middel om een business probleem op te lossen aan de hand van technologie. Code is niet iets waar je van moet houden, het is geen kunst. Meer zelfs: eigenlijk moet je code kunnen schrijven die zo snel, goed, eenvoudig en efficiënt mogelijk de klus kan klaren. Probeer als Junior Developer dan ook mee te denken met de business. Weet wat belangrijk is en wat niet. Wanneer je dat doet, zal je reuzensprongen maken.

Benieuwd naar meer Axxes Insights?

Jelle De Vleminck

Jelle De Vleminck

Software Engineer

Lees je graag meer over Kubernetes?

Lees meer
Axxes