Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

De ideale online betaalmethode

Wie een webshop heeft, wil ervoor zorgen dat klanten op een vlotte en veilige manier kunnen afrekenen. Axxes consultant Cyril Hendriks geeft tips om die online betaalervaring zo goed mogelijk te maken.

Als winkelier is er niets fijner dan mensen te inspireren, zodat ze na het rondsnuisteren in je winkel vrolijk naar je kassa trekken. Betalen vindt niemand leuk, maar jij en je collega's zorgen ervoor dat het proces zo aangenaam mogelijk verloopt. Dat doen jullie door snelle betaalterminals te installeren en door iedere klant met een glimlach te begroeten. Simpel, toch? In een stenen winkel wel, maar online is het niet zo eenvoudig.

In een webshop is er namelijk geen caissière die je glimlachend verwelkomt en verloopt de betaling doorgaans minder vlot. Hoe bepaal je als webshop welke betaalmethodes je het best aanbiedt? Welke risico’s loop je? En wat gaat de toekomst ons nog brengen? Axxes-consultant Cyril Hendriks ging op zoek naar het antwoord op die vragen.

Deel dit artikel
Project Management & Analyse
Pexels pixabay 50987

Bancontact of creditcard?

Voor een klant zijn er twee zaken essentieel: gemak en vertrouwen. In eerste instantie wil men vlot kunnen afrekenen. Daarnaast willen mensen zeker zijn dat ze de gekochte producten of diensten ook effectief krijgen - wat in een winkel natuurlijk makkelijker is dan in een webshop. Zeker bij onbekende online shops of bij aankopen voor grote bedragen is men iets sneller wantrouwig.

Gemak draait ook om de betaalmethoden die je gebruikt. In België staat Bancontact uiteraard met stip op één. Bij Belgische webshops verloopt zo’n 60 à 70 procent van alle transacties via die weg! Een mooi voordeel van Bancontact is dat het voor eigenaars van webshops de betaalmethode met de laagste transactiekosten is én dat je geen risico op chargebacks hebt.

Na Bancontact volgen de betalingen met creditcards, in België doorgaans Mastercard en Visa. Die zijn goed voor 20% van de aankopen. Doordat men grote betalingen het liefst met een creditcard doet is het als webshop belangrijk om die optie aan te bieden wanneer je dure producten verkoopt. Klanten kiezen doorgaans voor creditcards omdat ze dan verzekerd zijn wanneer producten niet of defect geleverd worden, of bij disputen met de webshop. Handig voor de klant, maar minder voor winkeliers. Betalingen via een creditcard zijn namelijk ook een stuk duurder - soms tot wel tien keer zo duur als een betaling via Bancontact.

Wie met een creditcard betaalt kan bij disputen gebruikmaken van een chargeback om geld terug te vragen. Omdat men hier soms fraude mee pleegt, is het belangrijk om samen met je PSP (Payment Service Provider) werk te maken van een goede fraudebescherming, zeker als je creditcards als betaalmethode wil aanbieden.

Afrekenen in één klik

Naast Bancontact en creditcards zijn er nog verschillende andere betaalmethodes. Denk maar aan het achteraf betalen via diensten als Klarna, Billink en Riverty (het voormalige Afterpay). Zeker in de kledingindustrie willen klanten die online shoppen hun outfit eerst thuis kunnen passen voordat ze hun keuze maken. Als webshop stuur je dus producten op zonder een betaling te hebben ontvangen. Specifieke spelers nemen dat risico op zich, maar als winkelier moet je rekening houden met hogere transactiekosten. Daarnaast heb je ook kans op meer retours, maar wanneer je kleding verkoopt en je op een jong publiek richt, kan je daar nu eenmaal niet omheen.

Ook het betalen via wallets zoals Apple Pay, Google Pay en PayPal is aan een opmars bezig. In zo’n digitale portefeuille bewaren klanten hun favoriete kaarten én adresgegevens. Via een Express Checkout geven ze met één druk op de knop hun akkoord voor de betaling en delen ze meteen ook die gegevens. Klanten kiezen steeds vaker voor dit soort betalingen, die tijd en gedoe besparen.

Naast spelers als Apple Pay, Google Pay, Klarna en PayPal ontwikkelden ook de creditcardmaatschappijen zo’n snelle checkout. Het initiatief, dat ‘Click to Pay’ heet, komt binnenkort ook naar België. Ook Bancontact zou aan een alternatief werken. Het is moeilijk om te voorspellen wat in de toekomst de populairste betaalmethode zal worden, maar uiteindelijk beslist maar één iemand dat: de klant.

Pexels brett jordan 5437587

De essentie


Duizelt het je een beetje van al deze termen? Cyril Hendriks zet de essentie nog even op een rij:

  • Bancontact is de populairste methode in België. Deze optie niet aanbieden is not done. Als je relatief dure goederen aanbiedt of je vooral op internationale klanten richt, zal je ook creditcards moeten aanbieden.

  • In de kledingindustrie is het ook normaal om klanten de mogelijkheid te bieden om achteraf te betalen.

  • In de toekomst zullen Quick Checkout-betaalmethodes gemeengoed worden.

  • Twijfel je? Contacteer Axxes voor advies op maat van je webshop.

Benieuwd naar meer insights? Schrijf je hier in om elke maand up-to-date te blijven!

Cyril Hendriks

Cyril Hendriks

Analyst

Verder lezen?

Bekijk dan zeker onze Insights pagina!

Insights
Axxes