Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

VANIN foto cases Axxes

Uitgeverij VAN IN

VAN IN is de grootste educatieve uitgeverij in België met meer dan dan 188 jaar ervaring in het ontwikkelen van leermiddelen. En met succes, ze zijn marktleider. In 2011 lanceerden ze Bingel als eerste online platform voor leerlingen en leerkrachten; in 2015 en 2018 wonnen ze er 2 internationale Awards mee! Ondertussen ligt hun focus volledig op digitale productontwikkeling. Projecten waar onze Axxes’ers al jaren graag aan meewerken.

Java Publishing

Lenny De La Fontayne licht deze evolutie even toe, inclusief de samenwerking met Axxes.

Dag Lenny, kan je jouw rol bij VAN IN even toelichten?

Ik ben nu iets meer dan zeven jaar actief bij Sanoma Learning. Ik oefen twee functies uit: die van Delivery Manager en Release Train Engineer, beide binnen het domein van Learning Technology, en meer specifiek nog voor alle digitale leermiddelen voor Lager onderwijs.

Als Release Train Engineer heb ik een ondersteunende en coachende functie. Het is een specifieke rol in het Scaled Agile Framework (SAFe), een framework dat je helpt om als organisatie sneller en beter producten te ontwikkelen met heel wat teams en stakeholders samen. 

Je vermeldt ineens een aantal teams. Welke zijn dat?

We hebben op dit moment tien Agile teams die aan onze digitale leermiddelen werken voor Lager onderwijs. Het bekendste platform is Bingel. De teams zitten verspreid in Polen, Nederland en België. 

Foto Lenny De La Fontayne

Kan je VAN IN en Sanoma Learning even toelichten?

VAN IN is de grootste educatieve uitgeverij in België met meer dan dan 188 jaar ervaring in het ontwikkelen van leermiddelen. En met succes, we zijn marktleider. Het is een superfijn bedrijf om voor te werken. We ontwikkelen innovatieve leeroplossingen voor leerlingen en leerkrachten die het onderwijs van vandaag en morgen mogelijk maken. In 2011 lanceerde VAN IN Bingel als eerste online platform voor leerlingen en leerkrachten, en trok daarmee de digitalisering van het onderwijs op gang. Tijdens Corona ervaarden we een enorme piek in het gebruik van onze leerplatformen. De grootste piek was maar liefst zeven miljoen oefeningen op een dag in het voorjaar van 2020.

We zijn onderdeel van de Europese groep Sanoma Learning, een divisie van het Finse Sanoma. De groep kende een enorme groei de laatste jaren, en bestaat uit verscheidene uitgeverijen en ondertussen ook een aantal EdTech bedrijven. De grootte van Sanoma Learning zorgt voor een fantastische kruisbestuiving. Terwijl we vroeger echt heel gefocust waren op onze markt in België, is dat nu helemaal veranderd. Je ziet nu meer en meer teams ontstaan waar collega’s van verschillende landen deel van uitmaken.

In het Lager onderwijs prikkelen we de leerlingen met heel wat gamification technieken zodat ze geneigd zijn meer en langer te oefenen. En dat loont, want we zien duidelijk in onze data dat leerlingen die vaker oefenen de leerstof ook sneller onder de knie krijgen.

Hoe ziet IT eruit bij VAN IN?

IT is ondertussen heel wat veranderd. Vroeger had bijna elke uitgeverij binnen Sanoma Learning een eigen IT-afdeling waar digitale producten werden ontwikkeld. We zetten nu volop in op digitale productontwikkeling verdeeld in domeinen zoals Lager onderwijs en Secundair onderwijs. Eén van onze speerpunten van die domeinen is ons platform Bingel. Concreet betekent dit dat we binnen zo’n domein iedereen verzamelen die een rol heeft te vervullen bij de verdere ontwikkeling. Bij VAN IN werden zo alle Agile teams die werkzaam waren op Bingel opgenomen in het domein van Lager onderwijs.

Naast Bingel heb ik ook gehoord van Diddit.

Klopt, in 2015 werd Diddit gelanceerd, het digitaal leerplatform voor Secundair onderwijs. Volledig bedacht en ontwikkeld door VAN IN. Ongeveer 75% van de scholen in Vlaanderen heeft een licentie op Diddit, m.a.w. het platform wordt nog steeds gesmaakt en intensief gebruikt.

Wat moeten die platformen allemaal kunnen?

Onze leerplatformen zijn er in eerste instantie om de leerkracht en leerling te ondersteunen. Voor de leerkracht betekent dit vanaf de lesvoorbereiding en -planning, bij het geven van instructies, bij het oefenen en toetsen, tot en met opvolging en differentiatie. In alle stappen bieden we materiaal en hulp aan via het platform. De leerlingen kunnen in het platform eindeloos oefenen, ofwel vrijwillig of door de taken die de leerkracht klaarzet. In het Lager onderwijs prikkelen we de leerlingen met heel wat gamification technieken zodat ze geneigd zijn meer en langer te oefenen. En dat loont, want we zien duidelijk in onze data dat leerlingen die vaker oefenen de leerstof ook sneller onder de knie krijgen. 

VANIN Case Klas

Hoe is de samenwerking met Axxes begonnen?

Op een bepaald moment hebben we een sterke groei gekend waarbij we extra mensen nodig hadden en dan beslist om de markt op te gaan en een aantal consultancy partijen aan te schrijven. Kennismakingsgesprekken opgestart, consultants beginnen interviewen en zo is de samenwerking met Axxes begonnen.  

Voor Diddit was Axxes betrokken vanaf de opstart. Wat later hebben we ook voor Bingel Axxes'ers ingeschakeld. Op beide platformen hebben we trouwens nog steeds Axxes consultants aan het werk. In totaal 5, waarvan de meesten al minstens 3 jaar bij ons werken.

In welke technology stack zitten de 2 platformen? 

Gelukkig in min of meer dezelfde technology stack. Zo kunnen teamleden op de twee platformen ingezet worden indien nodig. Java op Backend. Front-end is voornamelijk in Angular geschreven. Onze platformen draaien allemaal op AWS. De meest voorkomende database is MongoDB maar we hebben ook een aantal relationele databases. En onze stack leunt verder zeer sterk op het paradigma van reactive programming.

In de eerste plaats zijn Axxes'ers echt, geloofwaardig. Zaken die ze niet kennen, worden eerlijk en transparant meegegeven. Het lijkt evident maar ik kom nog vaak genoeg opgesmukte CV’s tegen waardoor een interview vaak verloren tijd is. Dat heb je bij Axxes niet.

Mogen de developers die erop werken zelf ook afkomen met nieuwe ideeën? 

Ja, heel graag zelfs! Innovatie is ontzettend belangrijk. Het motiveert onze developers als ze daaraan kunnen werken, en het zorgt ervoor dat onze platformen relevant blijven. In onze organisatie zetten we heel sterk in op een goede samenwerking en verstandhouding tussen Agile teams en product management en business stakeholders. En daarbij hoort het uitwisselen van ideeën, en samen nadenken hoe we nieuwe opportuniteiten kunnen waarmaken.  

Tevreden van hen?

Absoluut. Als ik een nieuwe vacature openzet dan weet ik dat de kans vrij groot is dat Axxes goede mensen kan aanbieden. We werken al een hele tijd samen. De Accountmanager kent ons bedrijf, kent mij ook, die weet wat ik belangrijk vind. Naast uiteraard de technische kennis en ervaring, is de persoonlijkheid minstens even belangrijk voor mij. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, met een positieve en constructieve mindset en respectvol t.o.v. de andere teamleden.

Hoe zou je Axxes consultants beschrijven?

In de eerste plaats zijn ze echt, geloofwaardig. Als je Axxes’ers interviewt zijn ze wie ze zijn, er worden geen doekjes om gewonden. Zaken die ze niet kennen worden eerlijk en transparant meegegeven. Het lijkt evident maar ik kom nog vaak genoeg opgesmukte Cv’s tegen waardoor een interview vaak verloren tijd is. Dat heb je bij Axxes niet. Ook heb ik de indruk dat er sterk wordt ingezet op werkplezier, net als bij ons. Vandaar waarschijnlijk dat we het vaak een goede match vinden.

Ik was nog eens op jullie website gaan kijken en wat erop staat, klopt ook gewoon. Het zijn kwalitatieve mensen, ze hebben de kennis die ze moeten hebben én het zijn toffe mensen. Die feel-good dat voel je, en als je dat zelf ook nastreeft dan klikt dat uiteraard meteen.

VANIN foto samewerken

Heb je flexibiliteit gemerkt vanuit Axxes?

Flexibiliteit is er zéker. Zowel vanuit Axxes, als Accountmanager, als consultant. Door de Accountmanager wordt bijvoorbeeld proactief meegezocht op profielen. De consultants zijn ook altijd bereid zich flexibel op te stellen in werkuren bij uitzonderlijke situaties. 

Zou je Axxes aan anderen aanraden?

Ja, natuurlijk. Ik was nog eens op jullie website gaan kijken en wat erop staat, klopt ook gewoon. Het zijn kwalitatieve mensen, ze hebben de kennis die ze moeten hebben én het zijn toffe mensen. Die feel-good dat voel je, en als je dat zelf ook nastreeft dan klikt dat uiteraard meteen. Meer moet dat niet zijn. Mensen die willen werken, die willen groeien, die iets willen maken van hun leven en carrière maar niet enkel voor zichzelf, maar samen met hun team en de organisatie. 

Photo credits: Uitgeverij VAN IN

Benieuwd naar andere software development cases?

Check hier de reference case van Port Of Antwerp-Bruges.

Port of Antwerp-Bruges
Axxes