Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Ontwerp zonder titel 9

IQGeo Europe

Misschien werd bij jou onlangs ook een aansluiting voor fibernetwerk aangelegd? Kans is dan zeer groot dat voor de aanleg de Comsof Fiber tool gebruikt werd. Een tool waar 8 Axxes’ers dagelijks met veel plezier aan meewerken. Wat deze tool doet en hoe hij onderhouden wordt, laten we Jeroen Vanhaverbeke en Jonas Van Nieuwenberg van IQGeo even toelichten.

Java Utilities

Jonas is in 2013 gestart bij Comsof, nu bekend als een IQGeo business, en is Head of R&D. “Ik ben verantwoordelijk voor de afdeling die het basisproduct ontwikkelt.” Jeroen werkt er sinds 2015 en is Head of Client Delivery. “Mijn team werkt het meeste met onze klanten samen. Jonas’ team werkt aan het standaardproduct waar een deel van onze klanten tevreden mee is. Maar er zijn ook een aantal grotere klanten die nog graag een aantal aanpassingen zien. Dan komt mijn team in beeld. We gaan met de klant spreken, geven demo’s, maken een analyse op, definiëren hun noden om dit vervolgens te gaan ontwikkelen zodat de tool hun eisen goed vervult.”

Jonas Van Nieuwenberg 3

Welke producten ontwikkelen jullie?

Jonas: “We hebben er een aantal. Comsof Fiber is ons flagship product, ons grootste. Het is een autodesign tool voor glasvezelnetwerken. Iedereen van Axxes werkt daaraan mee. De telecom business bedraagt 95% van onze activiteiten. Daarnaast hebben we Comsof Power en Heat; dat zijn 2 soortgelijke producten maar voor andere sectoren. Met die tools kan je elektriciteits- en warmtenetwerken plannen. We hebben ook een aantal ondersteunende tools zoals onze license server en onze cloud applicatie. Ook die zaken worden allemaal in mijn team ontwikkeld.”

Waar helpen jullie tools bij?

Jeroen: “Historisch gezien werd het bouwplan van een netwerk steeds met potlood en papier getekend op een groot A1 papier. Maar wij gaan voor een revolutie doorheen de jaren, in die zin dat we alles gedigitaliseerd hebben. Relatief logisch. Geografische informatie, denk aan Google Maps en al wat je daarmee kan doen, is ongeveer het startpunt waarvan wij vertrekken met daaraan toegevoegd extra informatie over de locatie van palen, kabels... Waar zijn zaken die we kunnen hergebruiken? Moeten we kabels aan de gevel hangen? Al deze informatie wordt in een model gestoken en onze software heeft dan intelligente algoritmes om op een zo kostenefficiënte manier een nieuw netwerk te gaan bepalen. Het is eigenlijk een tool voor netwerkplanners. Er zit heel wat kennis en complexiteit achter dat onze dagdagelijkse bezigheid vormt.”

Zijn er veel bedrijven die doen wat jullie doen?

Jonas: “Binnen België zijn wij de enigen. Wereldwijd zijn we ook één van de weinigen. Als er 5 echte concurrenten zijn, zal het veel zijn. Er zit een grote speler in Frankrijk, ook een grote in Australië en Duitsland. Daar houdt het op qua grote spelers. Wat we vaak nog zien als grootste concurrent is het manuele werk, waarbij mensen nog gewoon met de hand het design maken en niet overtuigd zijn van het autodesign.”

Zijn jullie een Belgisch bedrijf?

Jeroen: “Origineel wel. Comsof werd in de zomer van 2022 overgenomen. Tot dan waren we een puur Belgisch bedrijf met een 60-tal werknemers, gestart als spinoff van UGent in 1998, met een dochteronderneming in Toronto, Canada. Op dit moment maken we deel uit van IQGeo (red. 200 werknemers) met een hoofdzetel in Cambridge (UK) en ook vestigingen in Denver (VS), Japan en een klein kantoor in Duitsland. Maar UK en VS zijn de grote hubs naast Gent geworden. Qua legale structuur heet ons bedrijf nu IQGeo Europe NV. De autodesignproducten die in Gent gemaakt worden, zullen nog altijd in de markt gezet worden als Comsof tools, maar veel meer dan een brand name zal Comsof niet meer zijn.”

Waarin is IQGeo gespecialiseerd?

Jeroen: “Ze zijn actief in dezelfde markt: software voor het plannen, uitrollen en beheren van netwerken. Maar zij zijn ook al iets meer actief in de andere utilities: water, elektriciteit en gas. Dus dat is positief voor onze jongere producten. Maar zij hebben niet zozeer die autodesignfunctie, maar meer een end-to-end oplossing. Wij passen op die manier in hun puzzel om de totale workflow bij onze klanten te verbeteren. En voor ons is het nuttig want nu hebben we een standaardoplossing voor het end-to-end verhaal.”

2005xx COMSOF Visual Comsof Heat Collage

Binnen België zijn wij de enigen. Wereldwijd zijn we ook één van de weinigen. Als er 5 echte concurrenten zijn, zal het veel zijn.

Jonas Van Nieuwenberg
DSCF0366

Wie zijn jullie klanten?

Jeroen: “Proximus, Fiberklaar, UniFiber en Telenet zijn in België de grote namen met daarnaast nog een aantal constructiebedrijven. Maar we zijn sowieso een internationaal bedrijf en die Belgische klanten zijn er pas de laatste 7 jaar bij gekomen. Voordien hebben we wereldwijd allerhande klanten gehad in andere markten die iets vroeger glasvezel uitrolden dan België, zoals Deutsche Telekom (DE), CityFibre (UK), AT&T (VS) en grote klanten in oa. Indië en Nieuw-Zeeland.”

Wanneer is de samenwerking met Axxes gestart?

Jonas: “In juni 2020 hadden we ons eerste contact met Helene, accountmanager bij Axxes. COVID was net begonnen. In september werden de eerste kandidaten voorgesteld.”

Hadden jullie al ervaring met consultancy?

Jeroen: ”Ja, maar ondertussen hebben we minder consultants van andere bedrijven. Binnen IQGeo UK is dat zeker meer.”

Hoe verloopt jullie procedure bij een aanwerving?

Jeroen: “We hebben standaard een selectieprocedure waarbij we kandidaten een behoorlijk diepgaande technische test voorleggen. Met deze test kunnen wij enerzijds vaststellen wat de capaciteiten zijn van de kandidaten, hoe ze reageren onder druk, hoe ze vragen stellen, hoe ze zich gedragen op een zo realistisch mogelijke case. Maar ook voor de kandidaten geeft de vragen die we stellen, de problemen die we voorleggen, al een behoorlijk goede indruk van wat hen zal gevraagd worden eens ze effectief aan de slag zouden gaan. We steken er dus behoorlijk wat tijd in, maar het geeft wel een meerwaarde voor beide partijen. Die testen zijn doorgegaan met een aantal Axxes’ers, waar Luka en Martijn dan destijds als eersten eruit kwamen.”

We hebben in het verleden ook al andere profielen van Axxes ingezet voor kortere projecten. Een Scrum Master die ons heeft geholpen met bijkomende coaching toen we aan het opschalen waren van 1 Scrum team naar meerdere. We hebben ook een tijdje met Gertjan Roggemans samengewerkt voor DevOps.

Jeroen Vanhaverbeke

Hoe zien jullie teams eruit?

Jonas: “Onze teams bestaan allebei uit een 14-tal mensen die telkens verspreid over 2 Scrum teams werken. Ik heb momenteel 3 Axxes’ers in mijn team en Jeroen 5: 4 QA engineers en 4 Java developers.”
Jeroen: “We hebben in het verleden ook al andere profielen van Axxes ingezet voor kortere projecten. Een Scrum Master die ons heeft geholpen met bijkomende coaching toen we aan het opschalen waren van 1 scrum team naar meerdere. We hebben ook een tijdje met Gertjan Roggemans samengewerkt voor DevOps.”

Hoe ziet jullie technology stack eruit?

Jonas: “De back end van de applicatie wordt geschreven in Java, front end voornamelijk in Angular met een aantal variaties daarop. Binnen IQGeo is het vooral Python en React.”

Ik denk dat het meer een karakteristiek is van mensen die geïnteresseerd zijn, maar ik vind de Axxes'ers allemaal enthousiast, eager to learn, en echt wel de zaken vastpakken en zien wat ze kunnen doen om mee te helpen.

Jeroen Vanhaverbeke

Hoe ervaren jullie onze Axxes'ers op vlak van technische kennis?

Jonas: “Goed.”
Jeroen: “Technische kennis is een deel van onze verantwoordelijkheid als screeners tijdens het recruteringsproces. We hebben een relatief laag slaagpercentage. Ook mensen op de payroll ondergaan deze test. We zien dat niet heel veel mensen erdoor geraken, slechts een 20-30%. Maar een keer dat we zeker zijn dat ze kwaliteit kunnen leveren is dat eigenlijk nog nooit tegen gevallen. Dus ik denk dat we streng genoeg zijn in de selectie.”

Hoe zou je een Axxes’er beschrijven?

Jeroen: “Ik denk dat het meer een karakteristiek is van mensen die geïnteresseerd zijn, maar ik vond ze allemaal enthousiast, eager to learn, en echt wel de zaken vastpakken en zien wat ze kunnen doen om mee te helpen. “

Ervaar je ons als een meedenkende partner?

Jonas: “Zeker. Helene weet al heel goed naar welk type profiel wij op zoek zijn. Ze kan inschatten wie qua people skills gaat matchen met Comsof. Dat apprecieer ik in het partnership. Er worden niet zomaar 10 CV’s gedropped, er zit al een zekere prescreening in.”
Jeroen: “Bij vorige consultancy partners durfde de accountmanager al eens te veranderen. Dat betekende voor ons weer een paar maanden werk om duidelijk te maken wie we zoeken. Helene is stabiel, zij is altijd contactpersoon geweest en we hebben er ook een goed gevoel bij. Dat verloopt zeker heel goed.”

200120 COMSOF Visuals Website 3

Welke toekomstplannen hebben jullie nog binnen Comsof?

Jonas: “We zijn hard aan het werken aan de integratie tussen de twee software suites van Comsof en IQGeo. Een integratietool waardoor je niet merkt dat het twee verschillende tools zijn. Niet evident, want bij Comsof zitten we al aan 20 jaar aan productopbouw. Bij IQGeo is dat soortgelijk. Dus dat is onze challenge vandaag: zaken herstructureren, herbedenken om ze mooi op elkaar aan te sluiten en zo een stap voor te hebben op de concurrentie.”

Benieuwd naar andere development cases?

Check hier de reference case van Boost Graphics.

Boost Graphics
Axxes