Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Axxes x Solar

Al gehoord van de World Solar Challenge?

Binnen Axxes werken onze consultants vaak op coole projecten, maar dat is niet altijd even zichtbaar voor iedereen. We willen daar graag verandering in brengen en Solar is zo een eerste collaboratie die we ‘in the picture’ zetten.

Tijdens de World Solar Challenge nemen ingenieursstudenten vanuit alle delen van de wereld het tegen elkaar op met hun eigen ontworpen zonnewagen. België doet het de laatste jaren zéér goed op deze prestigieuze race en behaalde de vorige editie zelfs de 1e plaats!

Toen we vorig jaar dan ook de vraag kregen van het Agoria Solar Team om een geavanceerde navigatie app te ontwikkelen, zijn we daar uiteraard op ingegaan.

Via deze blogpost houden we je graag op de hoogte van het hele traject, inclusief de race (uiteraard!), en de collab.


Deel dit artikel

THE REVEAL

Zondag 18 juli – Het is half drie in de namiddag en minstens 28 graden in Antwerpen. Deze dag heeft het Agoria Solar team gekozen om hun solar wagen voor te stellen aan hun partners. Het ideale weer voor de zonnewagen, maar het vraagt net iets meer commitment van de partners omdat ze even goed zouden kunnen bbq’en in de tuin. Zonder dat dit zo gepland was, krijgen de sponsors de primeur en zien wij als eersten de zonnewagen. Vrijdag 16 juli had normaal het officiële persmoment geweest in het bijzijn van de Koning, maar vanwege de ernstige overstromingen in ons land besloten ze dit evenement uit te stellen naar 2 augustus vanuit respect voor de slachtoffers.

Ik loop de BluePoint zaal binnen met één van de developers van de Solar App, Roy Melaerts, en zie echter een mooie opkomst van mensen. Sponsors, docenten, studenten, familie maar even goed concullega’s uit Nederland en Duitsland. Iedereen is benieuwd naar het ontwerp van de 20 studenten!

Ieder zijn specialiteit

Een kwartier later kunnen we plaats nemen in de zaal en wordt het hele team voorgesteld per domein: Mechanical Systems, Low en High Voltage, Composites, Strategie, Aerodynamica en PR. Indrukwekkend om te zien hoe gepassioneerd ze te werk zijn gegaan, ieder teamlid kwam erg professioneel, matuur en communicatief over.

Gaandeweg kwamen we meer te weten over hun bezigheden de afgelopen maanden en het tot stand komen van de wagen. Zoals Public Relations dat op 1 april een boodschap de wereld instuurde over de eerste zonne-duikboot die in de maak was en een enthousiaste VRT-reporter die deze photoshop geloofde… Of Aerodynamica dat in de natuur inspiratie is gaan zoeken voor het ideale ontwerp van de wagen. Op de wagen kan je zelfs een handtekening van Frank Deboosere vinden, hun favoriete weerman. Het kan maar helpen!

Le moment suprême

Ongeveer een halfuur later is het dan tijd voor de onthulling! De lichten gaan uit en ze starten een filmpje met wat teasers over de look van de wagen. Het hele team loopt het podium op en na een finale aankondiging valt het blauwe doek en rijdt het enige meisje van het team, Birgitt Peeters, de zonnewagen het podium op. Dit allemaal wordt onthaald onder luid applaus van de toeschouwers.

De naam? Bluepoint Atlas; geïnspireerd door de Challenge van dit jaar waarbij ze in Marokko o.a. door het Atlas gebergte zullen rijden. We zien ook ineens op welke dieren Aerodynamica zich gebaseerd heeft: de neus van de wagen kan je namelijk vergelijken met die van een haai, de cockpit met een vin en de staart met die van een vogel. Wat een inspirerend design! Geen twijfel mogelijk dat België ook dit jaar opnieuw meedingt naar die eerste plaats. Volgens testen die ze op iedere editie uitvoeren, is deze wagen weer een verbeterd ontwerp en nog meer aerodynamisch dan de Bluepoint van 2019, de wereldkampioen.

De concurrentie is gewaarschuwd! 😉

Solar 2

COLLAB VIDEO

Woensdag 20 oktober - Aanstaande maandag start de race waar het Agoria Solar team het afgelopen jaar zo hard naar toe heeft gewerkt: de Moroccan Solar Challenge!

Zes Europese teams komen bijeen om hun meest innovatieve solar wagen te meten aan de andere wagens. Hiervoor rijden ze een parcours af van 2500 km doorheen Marokkaanse steden, de Sahara en langs het Atlasgebergte. Om dit traject snel en feilloos af te kunnen leggen, ontwikkelde Axxes voor het Belgische team een navigatie app.

Bekijk hier de collab video en ontdek wat de app allemaal kan!

Benieuwd naar meer Axxes Connect initiatieven?

Axxes Connect
Axxes