Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

De IT-professional onder de loepIT-talent is anno 2022 niet eenvoudig te vinden. En aan de krappe IT-arbeidsmarkt lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Bijna de helft (48%) van de IT-professional hoeft dan ook nooit actief op zoek naar een nieuwe baan. Voor organisaties is het dus een uitdaging om de juiste mensen te werven en te behouden. Maar wat kunnen werkgevers doen om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor IT-professionals? Hiervoor moet je weten wat zij zoeken in hun werk. Waar moet je op letten om IT’ers binnen te halen? Axxes vroeg het aan circa 600 IT-professionals in Nederland.

Wat zijn doorslaggevende factoren voor een IT-professional als zij kiezen voor een nieuwe werkgever?

In de eerste plaats kijken IT professionals naar een competitief salaris, gevolgd door een goede werk-privébalans. Vandaag is ook de flexibiliteit rond afstand tot werk en hybride werken niet langer een nice to have, maar de norm.

Ontwerp zonder titel 1
Ontwerp zonder titel

Dit vindt de IT-professional belangrijk

Uit bovenstaande analyse zien we dat inhoudelijke factoren rond ontwikkeling, kennis en innovatie niet op de eerste plaats staan bij de keuze van werkgever. Desondanks is het voor 88% van de IT'ers wel belangrijk om bij een bedrijf te werken dat openstaat om met nieuwe technologieën te werken. Waarbij meteen ook 25% meegeeft bij een organisatie te werken waar niemand de nieuwste technologieën binnen de sector op de voet volgt.

3

87%

vindt het belangrijk dat het bedrijf waar zij voor werken ervoor open staat om te werken met nieuwe technologieën.

2

87%

vindt het belangrijk dat zij in hun organisatie niet de enige zijn met kennis over het werkveld.

1

86%

vindt het belangrijk om met collega’s te werken waar zij van kunnen leren.

Van baan wisselen, of toch niet?

Voor organisaties is het cruciaal om IT-professionals aan je te binden. En daarvoor moet je inspelen op hun wensen en behoeftes. Voor IT’ers staan persoonlijke en professionele ontwikkeling hoog in het vaandel. Heb je hier geen oog voor? Dan ligt het vertrek van je werknemer op de loer.

1

34%

van de IT-professionals heeft de neiging om van baan te switchen als zijn kennisniveau hoger wordt dan dat van de rest van de organisatie.

2

24%

van de IT-professionals wil elke paar jaar van baan wisselen om zichzelf te blijven ontwikkelen.

3

29%

heeft het gevoel dat collega’s in het werkveld zich niet meer ontwikkelen wanneer zij langer dan vijf jaar bij een werkgever blijven.

Over het onderzoek

In opdracht van Axxes zijn bijna zeshonderd IT-professionals ondervraagd naar wat zij belangrijk vinden in hun werk, hoe ze kijken naar hun huidige werkomgeving en waar zij op letten als ze op zoek gaan naar een nieuwe baan. Axxes is een full-service IT consultancy bedrijf. Als IT-detacheerder leveren ze flexibele en kwalitatieve diensten op het vlak van software development, quality assurance en architecture.

Axxes